Piparkakut

21. joulukuuta 2012

Plateful of love/Maiju

Tein tänä jouluna ensimmäistä kertaa itse piparkakkutaikinan. Kaiken kaikkiaan pipareita on tullut leivottua jo 14 pellillistä. Ennätys sekin ikinä! Meidän omiin pikkujouluihin tein valmistaikinasta ja vaikka ne lasten suihin kauppansa kaikki tekivätkin, on itse tehdyt piparkakut aina parempia. Ja näinpä se tulikin taas todistettua vaikka ensimmäistä kertaa taikinan kimpussa itse olinkin. Olen aina luullut piparkakkutaikinan teon olevan jotenkin todella vaikeaa; en tiedä miksi. Voi olla, että tämä Kinuskikissan ohje oli helpoimmasta päästä koska todella helpostihan tämä taikina syntyi. Tässä ainekset & ohje miten minä tämän tein:


Piparkakkutaikina (taikinaa 1350g, noin 7 pellillistä)

200 g huoneenlämpöistä margariinia
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta (tai 2 tl soodaa)
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia

1. Pehmennä  jääkaappikylmää voita hieman mikrossa, lisää sokeri. 
2. Kuumenna siirappi kattilassa kiehuvaksi ja lisää sokerirasvaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna hieman jäähtyä. 
3. Sekoita joukkoon munat. 
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos taikinaan pienissä erissä sekoittaen aluksi puulastalla ja lopuksi kädellä.
5. Muovaile taikinasta litteä möykky, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin kovettumaan seuraavaan päivään. Taikina säilyy kylmässä Marttojen ohjeiden mukaan viikonkin. Itse leivoin piparit kahden vuorokauden sisällä. Osan taikinasta voi myös pakastaa.
6. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja paina muotilla kuvioita. Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 5-7 minuuttia ilman kiertoilmaa. Paistoaika riippuu uunista, piparit palavat helposti joten kokeile ensimmäinen satsi.
7. Koristele jäähtyneet piparit valmiilla massalla tai itse tehdyllä sokerikuorrutteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by Mlekoshi playground