Valkosipulikeittoa ja focacciaa, kera kirpparilöydön

5. kesäkuuta 2013


Helteinen tervehdys! Ja uusille lukijoille lämpimästi tervetuloa. Kirjaimellisesti. :)

Näillä keleillä ei paljon sisällä ja koneen äärellä ole tullut viihdyttyä.. Viime viikolla jo tuli tehtyä satsi samettisen pehmeää valkosipulikeittoa ja sen kaveriksi focacciaa. Moni ehkä ajattelee valkosipulikeiton olevan kitkerää, mutta se on kaikkea muuta. Eikä valkosipulin tuoksukaan liiaksi vaivaa. Jos ei ole tuttu keitto niin suosittelen kokeilemaan tätä helppoa herkkua. Sopii myös hyvin alkukeitoksi ja ilman kermaa voisi toimia myös kylmänä keittona.

Reseptit nappasin yhdestä lempparistani; Basta!-kirjasta. Ja totuuden nimissä tein focaccia-taikinan kolmeen kertaan. En siltikään onnistunut saamaan siitä sellaista ihanan kuohkeaa ja pehmeää. Voi olla, etten osannut laittaa kuivahiivaa oikeassa suhteessa vs. tuorehiiva. Hyvää leipä kuitenkin oli ja vain yksi satsi lensi roskiin. ;) Jos huvittaa kokeilla focacciaa fetajuustolla ja oliiveilla, niin siihen takuuvarma ohjeeni löytyy tästä.

Viime viikolla pyörähdin myös naapurikirpparilla. Mintunvihreä pikkukannu oli niin sympaattinen, että oli pakko napata se matkaan, parin euron hintaan. 

Zuppa D'aglio, valkosipulikeitto
1 l kanalientä
21 valkosipulinkynttä
5 keskikokoista perunaa
vajaa 1 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
parmesaania

HUOM, alkuperäinen ohje oli ilman kermaa ja neljällä perunalla.

Kiehauta kanaliemi, lisää kuoritut ja pilkotut valkosipulit ja perunat. Keitä kunnes perunat ovat kypsinä, noin 20 minuuttia. Soseuta, lisää kerma ja mausta. Raasta päälle parmesaania.

Focaccia
1/2 pkt hiivaa (käytin itse yhden pussin kuivahiivaa)
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
0,5 kg vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
Tuoretta rosmariinia
Sormisuolaa/maldon suolaa

Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä. Sekoita vesi, suola, sokeri ja jauhot. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Lisää oliiviöljy. Kauli taikina tasaiseksi levyksi syvään uunivuokaan ja kohota puolituntia. Paina taikinaan kuoppia sormella. Ripottele pinnalle rosmariinia ja paista 225 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Ripottele päälle lopuksi suolaa ja tilkka oliiviöljyä.

Translate from here

//
Zuppa D'aglio, Garlic soup
1 liter of chicken stock
21 cloves of garlic
5 medium potatoes
less than 1 cup whipping cream
salt and pepper
parmesan cheese

Note, the original instruction was without cream and with four potatoes.

Boil the chicken broth, add the peeled and chopped white onions and potatoes. Cook until the potatoes are ripe, about 20 minutes. Puree soup in blender until smooth. Return soup to saucepan; add cream and bring to simmer. Season with salt and pepper.

Focaccia
25 g yeast
2,5 dl lukewarm water2 tsp salt1 tsp sugar
0.5 kg of wheat flour
0.5 cups of olive oil
fresh rosemary
Finger Salt / Maldon salt

Dissolve the yeast with a little lukewarm water. Mix the water, salt, sugar and flour. Lift the dough to double. Add the olive oil. Roll out the dough flat sheet into a deep baking dish, and lift up a half-hour. Press the dough with your finger holes. Sprinkle with rosemary and bake in 225 degree oven for 20-25 minutes. Finally, sprinkle with salt and a splash of olive oil.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by Mlekoshi playground