Hummeri, sahrami ja parmesaanitikut

1. tammikuuta 2014


Loistokasta vuoden 2014 ensimmäistä päivää. Me otimme vuoden vastaan kotona, minä poloinen sairastelija kun en täysin vielä eilen ollut kunnossa. Muutama tunnelmakuva siis eiliseltä.

Kuten jo aiemmin kirjoittelin, oli miehen kanssa sovittu, että siinä tapauksessa jos menot peruuntuvat, hemmotellaan harmituksesta kotona oikein urakalla. Ja niinhän me teimme. Juhlimme paitsi Uutta Vuotta niin myös kihlajaispäivää ja töihin paluutanikin. Kiitos ukkoni kokkaustaitojen, sain nautiskella elämäni ensimmäistä homemade hummerikeittoa. Sen kaveriksi minä väänsin sahramiaiolia sekä parmesaanitikkuja. Ai että, ja jälkkäriksi sydänkohtauksen aiheuttavaa suklaakakkua, jonka ohjeen senkin täällä vielä jaan. Eipä sitten vain tullut otettua kuvia taas ruuista, kakusta kyllä. Siitä otos myös Instagramissa.

Nyt onkin hyvä aloittaa herkuton tammikuu. Ainakin kokeilen jos edes yhden viikon... :)

Hummerikeitto
1 (n. 400 g) hummeri (pakaste)
1/2 rkl voita
5 dl vettä
1 1/2 rkl hummerifondia
1 porkkana
1 lehtisellerinvarsi
1/2 sipuli
1/2 purjo
1 rkl voita
paprikajauhetta
1 dl valkoviiniä
1 1/2 dl kuohukermaa
1 rkl tuoretta tilliä 
1 rkl kirveliä

Sulata hummeri jääkaapissa vuorokauden ennen keiton valmistusta. Irrota sakset varovasti. Halkaise hummeri pituussunnassa kahtia. Irrota ja paloittele liha. Kuumenna voi kattilassa ja lisää joukkoon hummerin kuoret. Kiehauta niitä muutama minuutti. Lisää vesi ja fondi ja keitä 15 minuuttia. Siivilöi kuoret pois. Säästä liemi, sitä tarvitaan noin 3 dl. 

Huuhdo, kuori ja paloittele porkkana. Viipaloi sellerinvarsi. Kuori ja hienonna sipuli. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Paista kasviksia kevyesti voissa kattilassa. Mausta paprikajauheella. Lisää hummeriliemi ja ja valkoviini. Keitä, kunnes kasvikset ovat sopivan kypsiä, noin 10-15 min. 

Murskaa saksien kuoret ja irroita liha. Paloittele saksien ja pyrstön lihat. Kuumenna pannulla voita ja kuullota siinä pari valkosipulin kynttä murskattuna. Lisää ja paista kevyesti hummerinliha.

Lisää keittoon lopuksi kerma, hummerinliha ja hiennotetut yrtit. Kuumenna, mutta älä enää keitä. Tarkista maku ja tarjoile sahramiaiolin ja parmesaanitikkujen kera.

Sahramiaioli
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl majoneesia
1/4 g sahramia
ripaus suolaa
mustapippuria
1/8 tl chilijauhetta

Sekoita ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa hyvän aikaa ennen tarjoilua. Tämä muuten toimii myös esim. sienten kanssa. Tänään syötiin sienipiiraiden kera..

Parmesaanitikut (6 kpl)
1 (100g) voitaikinalevy
1 rkl tapenade-tahnaa
parmesanjuustoa raastettuna
muna

Sulata voitaikinalevy ja kauli ohueksi. Levitä päälle tapenade-tahna ja raasta reippaasti parmesanjuustoa. Taita taikina pitkittäin kahtia. Leikkaa kuuteen osaan ja kierrä tikut rullalle. Voitele munalla ja ripottele päälle halutessasi lisää parmesania.


/
These recipes you can translate with Google-translator.

6 kommenttia:

  1. Nam mitä herkkuja - täytyykin kokeilla joku päivä ainakin noita parmesaanitikkuja.
    Mukavaa loppu viikkoa

    t.Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nuo parmesaanitikut ovat niin helppoja ja hyviä ja sopivat melkein minkä kanssa vain lisukkeeksi.. :)

      Poista
  2. Harmi että olit kipeänä..jäin vähän kaipailemaan sitä suklaakakkua ;) Onnellista vuotta 2014, nähdään taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Sitä suklaakakkua on puolikas vielä pakkasessa. Tuskin on enää samanlaista kuin tuoreena, mutta eiköhän se kuule meidän yhteiseen brunssipöytään vielä päädy. :)

      Poista
  3. Oi sentään Maiju, multa on jotenkin mennyt teidän kihlajaiset ohi, mutta siis sydämelliset onnittelut teille! Ihana asia <3 Kuten toki myös töihin paluu : ) Erilaisen arkirytmin löytyminen hetken kestää, mutta varmasti pian kaikki sujuu taas kuin ennenkin. Lapsiperheessä elämä kun muutenkin tuppaa olemaan ainaista muutosta ja asioiden säätöä - ainakin meillä ; )

    Leppoisaa viikonloppua ja pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin vietimme siis kihlapäivää - vuosipäivää. :) Tässä on ehditty olla naimisissa just reilu vuosi ja kihloissa kolme vuotta. :) Kiitos onniteluista kuitenkin. :)

      Ja juu, kyllä tuo arjen opettelu ottaa hetkensä. Huh, hieman puuskuttaa. En osannut ajatella, että voisi henkisesti niinkin puuskuttaa. Onneksi tässä nyt näitä rikkonaisia viikkoja vielä on ensi viikkokin, niin on pehmeää laskua kokopäiväisyyteen. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by Mlekoshi playground