Orkidea soffapöydälläin

6. toukokuuta 2013


Ostin viime viikolla piiiitkästä aikaa pienikukkaisen orkidean. Jossain vaiheessa nämä isompikukkaiset phalaenopsikset alkoivat tulla jo korvista ulos, mutta nyt tämä pienikukkainen ihanuus kalliista hinnastaankin huolimatta kotiutui meille. Tällä kertaa aion todella yrittää pitää sen hengissä ja kukassaan.. Saa nähdä kuinka käy. Isompi kukkaisten kanssa olen vain epäonnistunut. Luin orkideayhdistyksen sivuilta hoito-ohjeet ja tein niistä oman shortcutin. Otan myös vinkkejä vastaan jos takataskuistanne jotain hyviä hoito-ohjeita löytyy. :)


Teesit orkidean hoitoon:
- Valitse valoisa paikka, mutta ei suora auringonpaiste. Lyhyt aamu- tai ilta-aurinko ei haittaa.
- Pidä kasvi samassa paikassa. Edesauttaa sen viihtymistä ja kukinnan alkamista.
- Normaali huonelämpötila on optimi kasvulle.
- Orkidea kestää melko hyvin kuivuutta. Läpinäkyvä alusruukku helpottaa kastelutarpeen arvioimista; kuiva juuri on hopean harmaa ja itsensä vettä täyteen imenyt juuri on kirkkaan vihreä.
- Kasteluväli on normaalisti viikosta kahteen. Tarkista sopiva väli kuitenkin juurista eikä kalenterista.
- Kastele kun juuri on hopeoitunut upottamalla ruukku hetkeksi kädenlämpöiseen veteen kunnes vesi on imeytynyt juuriin ja niiden väri on jälleen vihreä.
- Voit kastella myös päältäpäin kannusta vettä kaatamalla, mutta on parempi kastella kerralla kunnolla ja antaa alustan sitten kuivahtaa. Jos ruukku ei ole läpinäkyvä, opettele tunnistamaan kastelutarve ruukun painosta.

Ja sitten toivotaan menestystä. :)//
Last week I bought an orchid for a long time. Usually, I can't get them stay alive, but for this beautiful individual I'm going to do everything I can. This time I read the instructions from the Finnish orchid association's website. Hopefully our life together will be long and successful. :)

10 kommenttia:

 1. Onpa kaunis tuo pienikukkainen lajike! Olen itsekin vähän kyllästynyt isompikukkaisiin, joita meillä on kolme. Ne selvisivät muutostakin, mutta auringon porotusta ne eivät oikein siedä. En ole koskaan lannoittanut tms. mutta silti orkideat jaksavat kukkia yhä uudestaan, kunhan niitä vain muistaa kastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin, en muistaakseni ollut tuollaista pienikukkaista aiemmin nähnytkään. Täytyy muistaa juu tuo kastelu.. En vain ole kyllä siitäkään huolimatta koskaan vielä saanut orkideaa kukkimaan uudelleen. :) Katsotaan miten nyt käy! :)

   Kivaa viikkoa!

   Poista
 2. Todella kaunis on tuo sinun orkideasi ja näyttää hyvältä tuossa ruukussa. Minäkin ostin juuri piiitkästä aika yhden isokukkaisen. Upotin sen suureen lasivaasiin alusruukkuineen päivineen. Ihan hauska niinkin. Se tosin pääsi wc tilaa kaunistamaan, ja vähän pelkään, että jää kertakäyttöiseksi vähäisen valon takia. Mukavaa viikkoa Maiju!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruukusta on tullut yksi lemppareistani vaikka piiiiitkään ehti asustella kaapissa piilossa. :) Kiitos mummulle ja Klaukkalan käsityöläisille siitä. Orkidea kyllä sopii siihen kuin nakutettu. :)

   Toivotaan sinnekin orkidealle pitkää ikää. Ja ihanaa viikkoa sinullekin! :)

   Poista
 3. Voi kuinka kaunis orkidea! Meilläkin on yksi, joka on kuitenkin ollut jo pitkään ilman kukan kukkaa :D Sinnikkäästi olen kuitenkin sitä yrittänyt kerran viikossa kastella uuden kukinnan toivossa... Pahalta näyttää mutta katsotaan josko se vielä siitä elpyisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso niitä juuria; se oli mullekin uusi juttu, että katsoo sen kastelutarpeen juurista. Eli jos ovat vihreät niin ei tarvitse kastella, jos harmahtavat niin sitten vasta annetaan vettä. :) Eli sen pitäisi kuivahtaa kokonaan välillä. Koitapa, jos se siitä vielä. :)

   Poista
 4. Aivan ihana orkidea ja sopii kuin nakutettu tuohon ruukkuun.
  Mullakin on ollut vuosien aikana vaikka kuinka monta orkideaa,
  mutta koskaan eivät ole kukkineet uudelleen yrityksistä huolimatta.
  Tuntuu, että siinä tarvitaan jotain taikaa : ) Isälläni nimittäin
  on ollut sama valkoinen orkidea nyt pari vuotta vuotta ja se
  kukkii jo kuudetta kertaa uudelleen. Ja kuten voi arvata, isä ei
  muuta tee kuin joskus kastelee kukan. Isä sai orkidean aikoinaan
  surukukkana äitini kuoleman johdosta, joten ehkäpä siinä kukassa
  jotain taianmurusia on : )

  Tsemppiä kasvatuspuuhiin : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pahoittelut äitisi puolesta, mutta ehkä siinä orkideassa sitten tosiaan on taikaa mukana. Ikikukka, muistuttaa tärkeästä. :)

   Kiitos, toivotaan tälle yksilölle parasta myös. :)

   Poista
 5. Mulle joku asiantuntija sanoi, että orkidean juuret eivät tarvitse valoa eli ne läpinäkyvät orkidearuukut olisivat ennemminkin orkidean tappajaruukkuja. Itse siirsin siis orkidean ihan umpinaiseen ruukkuun. Noin kerran viikossa kylvetän orkidean tiskialtaassa (vettä melkein ruukun pintaan asti, ei kuitenkaan niin että multa lilluu) ja annan sen olla kylvyssä noin tunnin. Kastelutarpeen arvioin juurikin juurien väristä. Olen myös kuullut samaa, että orkidea on herkkä loukkaantumaan, jos sen paikkaa vaihtaa ja helposti sitten kuihduttaa itsensä suruun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oukei, no mutta sittenpä tuo tämän hetkinen ruukku on varmaan aika hyvä. Tosin en saa kyllä juuria upotettua. :/ On vähän arpomista kastelu; näen vain osan juurista.

   Joudun siirtelemään sitä nyt päivittäin sohvapöydältä lillemanin takia. ;) Hän on oppinut seisomaan ja kukka kiinnostaa kovasti. Pitäisi keksiä uusi vakkari paikka ettei toinen stressaannu liikaa. Myöskään lilleman. :-)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by Mlekoshi playground