Arjen keitoksia: maa-artisokkakeitto ja porkkanalastut

11. tammikuuta 2013

Plateful of love/Maiju

Lempeää perjantaita! Tässä jakoon reseptini yhdestä lemppari-arkiruuastani, maa-artisokkakeitosta. Aikoinaan mökkinaapuriltamme saamat maa-artisokat innostivat tutustamaan ko juurekseen ja tämän keiton reseptiin. Nyt äitiyslomalla etenkin kun itselleen on pakko joka päivä jotain lämmintä ruokaa kokkailla, on tällaiset reseptit mitä parhaimpia. Helppo tehdä isompi satsi kerralla ja samaa keittoa eri lisukkeilla jaksaa herkutella useamman päivän. Keitto saa hauskaa twistiä rakuunalla ja hunajalla paahdetuista porkkanalastuista. Niiden lisäksi keiton kanssa maistuu myös mm. valkosipulilla maustetut, paahdetut ruisleipäkuutiot. Maa-artisokkakeitto sopii paitsi arkiruoaksi, niin myös alkuruokakeitoksi pidemmän kaavan dinnerille.

Plateful of love/Maiju

Maa-artisokkakeitto

10-12 kpl pieniä maa-artisokkia (800-900 g)
6 perunaa
1 purjo
1 pieni valkosipuli
1 l vahvaa kanalientä
3,3 dl kuohu kermaa
Oliiviöljyä kuullottamiseen
2 tl muskottipähkinäjauhetta
Suolaa ja valkopippuria
Mustaa pippuria

Kuori ja viipaloi maa-artisokat ja perunat ja laita kylmään veteen seisomaan. Silppua purjo ja valkosipuli. Lisää ison keittokattilan pohjalle öljyä, kuumenna ja kuullota purjo ja valkosipuli. Lisää maa-artisokat ja sekoittele hetki. Lisää perunat, vahva kanaliemi ja mausteet. Keitä hiljaksiin kunnes vihannekset ovat pehmenneet, noin 15-20 min. Soseuta keitto ja sekoita joukkoon kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja valkopippuria. Tarjoile porkkanalastujen tai leipäkrutongien kera.

Paahdetut porkkanalastut

3 isoa porkkanaa
Oliiviöljyä
Reilu 1 rkl hunajaa
1 tl rakuunaa
Suolaa

Veistä kuorituista porkkanoista ohuita lastuja juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Lisää kulhoon porkkanalastut, oliiviöljy ja mausteet, pyörittele jotta kaikki lastut "marinoituvat" tasaisesti. Levitä uunipellille ja paahda uunissa 175c n. 20 min. Alenna lämpö 100c ja paahda 30 min tai kunnes lastuista tulee osittain tai kokonaan rapsakoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by Mlekoshi playground